Els 15 errors més freqüents d'un/a emprenedor/a
A continuació es relacionen 15 dels errors més freqüents en els que solen incórrer els emprenedors/res afrontar la planificació i desenrotllament del seu projecte empresarial.
Tot aquell que treballi habitualment amb emprenedors/s'haurà detectat moltes vegades, des de les primeres entrevistes, la propensió a incórrer en els mateixos per part del promotor/a. La majoria d'ells són susceptibles d'evitar-se a l'hora d'elaborar un Pla de Viabilitat i les consideracions que es realitzen poden ser útils a l'hora d'oferir arguments i raons en el procés d'assessorar i/o orientar a l'emprenedor/a l'hora de crear un negoci.
1. Fixar-se en els errors que altres ja han comès
- No es tracta d'imitar-los o copiar-los, es tracta només de no entropessar amb la mateixa pedra
2. No admetre els errors
- Sempre és difícil admetre que es va cometre un error.
- Els errors serveixen per a aprendre sempre que es comenci per admetre'ls per a així poder prendre les mesures correctives a temps.
3. No treballar en equip.
- Un dels errors més comuns és que l'emprenedor està tan enamorat del seu projecte que creu que ell només pot dur-lo a terme.
- La humilitat quant als coneixements és un component essencial en la personalitat d'un emprenedor: Conèixer les limitacions i recórrer a l'assessorament d'experts farà que els problemes es resolguin abans que sigui massa tard.
- No té més èxit qui té més coneixements, sinó qui coneix les seves limitacions, perquè buscarà a un altre que es faci càrrec del que no domina.
- Temor de preguntar: aprendre a demanar ajuda.
- Moltes vegades l'emprenedor es tanca en si mateix i no pot veure el que té davant dels seus ulls, ací és quan necessita les opinions d'altres que li facin veure la realitat, o almenys les seves perspectives.
4. Confondre una idea original amb una oportunitat de negoci
- Una idea no és un producte i una idea no és una empresa. Es pot tindre una idea molt brillant, però que no tingui aplicació pràctica en el mercat.
- No sols importen les idees en si mateixes, sinó portar-les a termini de forma reeixida: una idea pot tindre uns quants camins per a executar-la, així que cal analitzar el que ja existeix en el mercat i buscar diferenciar-nos.
- Tindre una idea i portar-la a la pràctica són qüestions molt diferents.
- Totes les idees innovadores, encara que funcionen en alguns casos, sempre representen un risc. La competència hui en dia és feroç i seria un error i una pèrdua d'esforç pensar que amb una xicoteta innovació en alguna cosa que ja existeix podria guanyar i sobreviure en el mercat.
5. Enfocament equivocat en els productes
- Si l'emprenedor no troba cap raó perquè els compradors es canvien al seu producte, el millor és que no es fiqui en el negoci.
- Només cal vendre el que els clients i el mercat estan disposats a adquirir.
- No es pot creure que el producte es vendrà només: no basta de tindre un bon producte, si bé açò afavorirà les vendes, és necessari realitzar una estratègia de màrqueting per a donar-lo a conèixer i vendre'l sobretot en aquells productes més innovadors que el client no coneix.
- Si el producte o servei són bons, prompte hi haurà competidors disposats a imitar-te o superar-te.
- A l'hora de desenrotllar l'activitat hi ha molts emprenedors que es dirigeixen abans al producte que al mercat i cal no oblidar que el mercat és completament canviant i hi ha una rotació enorme de productes. Si l'emprenedor se centra, en el producte i no està preparat per als canvis que es produeixen en el mercat es corre el reg de fracassar per falta d'adaptació.
6. Excessiu nivell de risc
- Contrari al que es pensa, els grans empresaris no tenen tendència a prendre riscos considerables. Ells no temen als riscos que poden controlar, però mai estarien disposats a apostar tot.
7. El malbaratament inicial
- Una empresa que comença amb equips i mobles elegants, el millor en infraestructura i sous elevats, està abocada a mitjà termini a passar dificultats financeres.
- Els empresaris més reeixits han après que la falta de liquiditat pot ser el tancament, per això són molt previnguts a l'hora de gastar els diners i van augmentant els seus costos a mesura que l'empresa va progressant.
- Al principi cal ser més modest.
- Això no implica que allí ser agarrat a l'hora d'invertir. No cal infra-dimensionar el negoci. La planificació de les inversions actuals s'ha de realitzar tenint en compte la futura expansió del negoci: Unes inversions que limiten el creixement exigiran en el futur d'excessives reinversions.
8. Capital insuficient
- Hi ha emprenedors que pensen que es pot començar un negoci amb un capital per davall del qual és necessari, confiant en els futurs guanys.
- En el 90 % dels casos, les vendes no aconsegueixen presentar el marge de guany esperat. És recomanable començar amb més capital de què es creu es necessitarà.
- La falta de liquiditat en els primers mesos d'activitat del negoci és, desgraciadament, una realitat a què s'enfronten la majoria dels promotors d'un nou negoci. La raó està en una mala planificació dels ingressos i despeses inicials per un excés d'optimisme.
9. Massa costos fixos
- Cal reduir al màxim les despeses fixes. És millor llogar, no comprar, hi ha opcions interessants com el rènting i el lísing. Només cal contracta personal per a les activitats necessàries, per a la resta podem utilitzar el "outsourcing"...
- Sovint el negoci que passa per dificultats financeres no té problemes de facturació sinó d'uns elevats costos d'estructura que afecten el marge d'explotació obtingut.
10. Dependre de les subvencions
- Cal quadrar les xifres sense tindre en compte les subvencions. Si després venen molt millor, però no cal dependre d'elles.
11. Errors en l'elecció dels socis
- És millor estar encara que mal acompanyat.
- Quan la química falla entre els socis, el resultat final és el tancament del negoci o en el millor dels casos la venda d'una de les parts.
- Hi ha coses que mai descobreixes fins que no treballes amb el teu soci. I és igual que es tracti d'una persona a qui coneixes des de fa anys; inclús si es tracta d'un familiar o un amic.
- La idea que són millors i més equitatives les societats en què els socis tenen la mateixa participació és revaluada, i al contrari, es considera una trampa: la societat no té un líder.
- Hi ha experts que consideren que l'òptim és tindre tres parts perquè quan no hi ha unanimitat en una cosa, sempre hi ha un que posa pau.
12. Fixar preus inadequats
- La majoria dels emprenedors confessa que tenen sèries dificultades per a posar un preu als seus productes. A vegades per desconeixement de la relació qualitat-preu de la competència, i molt més sovint, per cert complex d'inferioritat, quan es comença, molts acaben posant un preu massa baix.
- Una empresa comença malament quan la seva premissa de vendes consisteix a oferir preus més baixos que els de la competència.
- El millor és fixar els preus d'acord amb el mercat sense sobrevalorar els competidors.
13. Coneixement
- Sobre aquest tema es podria escriure tot un llibre, ja que els errors en la investigació del mercat són causes segures del fracàs.
- És fonamental conèixer el mercat en què vol introduir el seu establiment: grandària, públic objectiu, competència, quota de mercat...
- Moltes vegades l'emprenedor ja ha treballat diversos anys en el sector, però moltes vegades té un coneixement parcial del negoci derivat del lloc exèrcit en el dia a dia, però no tenen una visió global del mercat: no basta de ser un bon obrer per a triomfar com a constructor.
14. No fer un pla de viabilitat
- No tindre ni idea dels nombres de la meva empresa .
- El problema per als emprenedors novells és que fer un pla d'empresa els resulta massa complicat i al final decideixen botar-se el tràmit.
15. No fer un bon pla de viabilitat
- No saber interpretar els nombres del projecte.
- Una projecció és només una estimació de la realitat, per la qual cosa com més factors considerem en realitzar-la, serà menys susceptible d'errors.
- Utilitzar dades no realistes, no és mentir a ningú, és mentir-se a si mateix.
- Un plantejament defectuós no pot rescatar-se amb una bona redacció, però un bon concepte sí que pot destruir-se si la seva redacció no ho comunica en forma apropiada.
Els 15 errors més freqüents d'un/a emprenedor/a (4)